Offline cu Premierul Vlad Filat

Vineri seara, Premierul Vlad Filat a avut o întîlnire neoficială cu bloggerii și cîțiva reprezentanții mass-media la care urma să răspundă la un șir de întrebări “prietenești” după cum a menționat premierul că se așteptase. Se pare că n-a fost să fie așa, pe alocuri…

Discuția a fost lungă, de la 18.00 pînă pe la 22.00. S-au discutat multe. Deci cîteva concluzii/afirmații:

țara noastră are probleme în ceea ce privește comunicarea inter-instituțională iar lipsa comunicatorilor calificați este motivul pentru care activitatea unor instituții, ministere nu este prezentată corect societății. Pentru a se face ceva în acest sens, recent a fost invitat un expert în comunicare din Marea Britanie care să instruiască demnitarii și instituțiile de rigoare.

Întrebarea retorică – trebuia să treacă 3 ani ca să se înțeleagă că avem probleme și să fie invitat un singur expert?

avem problema “datului afară”, adică eliberării din funcție a demnitarilor care nu fac față postului, problemelor etc. pentru că avem insuficență la capitolul resurse umane calificate care să le preia locul.

Întrebarea retorică – deci menținem funcționarii NEfuncționali de ochii lumii așa, ca să fie, iar reformele de care avem nevoie vor fi inițate de cine?

– 90% din angajații MAI sunt repuși în funcție după ce au picat testele de profesionalism etc/etc. (asta a fost culmea pentru mine)

Întrebarea retorică – poate e timpul să se schimbe politica Academiei de Poliție de a primi la studii în bază de contract pe toți cei care n-au fost în stare să dea examenele de înmatriculare la alte universități?

A doua întrebare retorică – de unde recent atîțea locoteneți majori, căpitani, colonei de poliție dacă ei nu știu să treacă un test obișnuit?

nu se poate cere demisia unui Ministru pentru că avem ca scop menținerea Alianței. Am de ales între a satisface opinia publică între a demite un Ministru sau altul sau a mă concentra asupra problemelor majore  în țară…

În acest context Roibu și Șleahtițchi au fost demiși silit, decizia a fost luată cu mult înainte doar că s-a așteptat trecerea examenelor de BAC pentru a evita un scandal…

Întrebarea retorică – deci menținerea Alinaței e mai presus decît activitatea ministerelor?

– Problemea Reintegrarii și Conflictului Transnistrean este importantă, anul acesta avînd Ukraina în conducerea negoicerilor în formatul 5+2 sperăm să avem rezulate mai bune. Biroul de Reintegrare are nevoie de resurse umane noi, de mai mulți angajați – este o insuficiență acută de personal care să facă față volumului de lucru.

Întrebarea retorică – ce așteptăm atunci, de ce nu se fac angajări?

Noutatea serii- în toamnă semnăm Acordul de Asociere.

Aici nu am întrebări retorice, ori am, dar sunt prea multe să le scriu. După offline m-am întîlnit întîmplător cu un prieten care activează în acest domeniu și care mi-a spus că probabilitatea e foarte mică. Dar în fine daca Premierul spune…el știe mai bine…

– Președintele Nicolae Timofti va avea un mandat de 4 ani iar alegerile care urmează nu vor influența nicidecum mandatul lui…

Fără întrebare retorică aici. Ele vor apărea după alegeri cred.

toți cei implicați în tragicul accident cu Paciu vor fi demiși mai ales că și Dirk Shuebel la o întrunire a menționat că de asta depinde foarte mult vectorul politic al țării. Premierul a aflat pe 6 despre toate. Detaliile ce și cum sunt mediatizate de mass-media așa că nu are rost să scriu…

Întrebare retorică – de ce Dirk Shuebel poate să lase alte lucruri pe planul doi și să se implice în acest caz, iar demnitarii noștri implicați nemijlocit sunt în vacanță la munte?

 A doua întrebare retorică – în Uniunea Europeană (ca și în alte țări înafara Uniunii) în asemena cazuri, demnitarii sunt suspendați măcar temporar pe parcursul desfășurări anchetei, în Moldova nu. Vrem în UE? (asta e a treia întrebare retorică)

“pe Vlad Plahotniuc l-am sunat acum două luni să-i spun că nu-l mai sun niciodată…”

aici no comments

Despre partea economică cel mai bine se pricepe  să scrie Nati Vozian așa că citiți la ea pe blog

Depsre negocierile în timpul offline-ului pentru a merge în Tokyo citiți la Eugen Luchianiuc

Alte detalii (ca să nu ne repetăm) și de ce nu vine la offline cu Filat pînă în 2015 citiți la Nicolae Apostu

Scurt și clar în 30 de puncte de la Maia Visterniceanu

De ce la următorul offline o să mă așez vis-a-vis de Dimex vedeți aici Unicele poze făcute la offline :)))

Promit să dau linkurile celorlalți prezenți după ce vor scrie…

Comments

comments

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 1 =